Neoprofs: Christophe Prémont maakt de balans op

Gisterenmorgen is de beslissing gevallen. Gérard Bulens stelt vast dat hij onvoldoende fondsen gevonden heeft om een opvolger voor Crelan-Euphony op de rails te zetten. Een van de renners die daardoor op straat staan, is neoprof Christophe Prémont. Net als Stijn Steels zette het voormalige lid van Wallonie-Bruxelles een mooi debuutseizoen neer. Normaal gezien liep zijn contract bij de ploeg nog een jaar door. Bij www.directvelo.com reageert hij op het slechte nieuws en werpt hij een blik op zijn toekomst.

DirectVélo: Was het nieuws over het einde van de ploeg voor jou een schok?
Christophe Prémont: "Ja, want we hadden het helemaal niet verwacht. Niemand in het wielermilieu kon zich dat voorstellen. We wisten dat er dingen zouden veranderen en dat Crelan zich terugtrok als sponsor, maar we vertrouwden er allemaal op dat Gérard Bulens dat verlies zou kunnen compenseren en hij had er zelf ook vertrouwen in. Het ging ook de goede richting uit, maar uiteindelijk is alles toch in het water gevallen."

Weet je wat er precies gebeurd is?
"Ik heb op dit ogenblik niet veel informatie. Pas kort voor de pers op de hoogte gebracht werd, heb ik het nieuws vernomen. Ik weet niet meer dan wat er in het persbericht staat. Blijkbaar zou de stopzetting van de ploeg het gevolg zijn van een probleem met administratieve deadlines van de UCI. In de komende dagen zullen we meer details te weten komen. Maar uiteindelijk, of we nu weten hoe het komt of niet, het resultaat blijft hetzelfde. Een twintigtal renners en vele personeelsleden hebben geen werk meer."

« EEN NIEUW PROFCONTRACT VERSIEREN »

Wat ga je nu doen?
"Ik zal eerst nadenken en de verschillende opties onderzoeken. Ja, ik wil een nieuw profcontract versieren. Ik denk dat ik mijn plaats in het profpeloton waard ben, maar als je ziet hoeveel renners er nog naar een ploeg op zoek zijn ... Helaas is ons team niet het enige dat stopt. Er zijn nog enkele koersen waarin ik me kan tonen en dat hoop ik ook te doen. Ik moet met de benen spreken. Ik moet mijn werk blijven doen en me tonen."

Wat de klap nog zwaarder maakt, is dat je voor volgend seizoen nog een contract had.
"Ja, dat is waar. Ik had een contract voor twee jaar getekend zodat ik kon groeien zonder me te vergalopperen. In het eerste seizoen wou ik vertrouwen opdoen en me ten dienste van de ploeg stellen om het vak te leren. Volgend jaar zou ik dan in bepaalde koersen meer mijn eigen kans kunnen gaan. Door deze beslissing valt alles echter in duigen. Als ik op mijn seizoen terugkijk, dan stel ik vast dat ik op sommige ogenblikken meer aan mezelf had kunnen denken en zo meer in beeld had kunnen komen. Zoals ik al gezegd heb, blijven er maar enkele koersen meer over om iets te laten zien in de hoop nog ergens een contract te krijgen."

« HET IS DE HARDE WAARHEID! »

Had je vorig jaar contact met andere ploegen voor je bij Crelan-Euphony tekende?
"Nee, ik had geen andere voorstellen, want ik had al vrij vroeg op het seizoen een akkoord bereikt met Gérard Bulens en voor mij was dat ook de beste optie. Crelan-Euphony is toch een team dat erom bekend staat dat het goede renners lanceert. Het heeft het imago van een opleidingsploeg. Gérard Bulens hoef je bovendien niet voor te stellen. Hij kent het wielrennen als geen ander. Het is jammer voor het wielrennen dat het zo uitdraait."

Hoe verklaar je dat er zo veel profploegen verdwijnen, terwijl het wielrennen zo veel toeschouwers aantrekt?
"Velen zien de UCI als schuldige. De administratie is soms redelijk ingewikkeld, maar ik zal daar niet meer over zeggen, want ik heb zelf niet genoeg informatie om de UCI met de vinger te wijzen. Ik denk ook dat de maatschappelijke problemen hun weerslag hebben op het wielrennen. Niemand heeft het in deze tijden gemakkelijk. Het is de harde waarheid."

Foto: DR
 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Christophe PRÉMONT