Timothy Dupont: "In 2014 bij Roubaix-Lille Métropole"

Timothy Dupont was ook in 2013 één van de sterkste Belgische eliterenners zonder contract. Gedurende het grootste deel van het seizoen reed de tweede van de Challenge DirectVélo België in de Belgische driekleur rond en hij toonde zich een meer dan waardig kampioen. De sprinter van Ventilair-Steria boekte in 2013 al 17 overwinningen. Bij www.directvelo.be kijkt de 25-jarige Bredenaar terug naar zijn seizoen. Hij blikt ook vooruit op 2014. Dan maakt hij bij Roubaix-Lille Métropole eindelijk zijn profdebuut.

DirectVélo: Hoe evalueer je je seizoen?
Timothy Dupont : "Ik denk dat ik met mijn resultaten niets anders dan tevreden kan zijn. Ik behaalde 17 overwinningen en vele podium- en toptienplaatsen en dat allemaal in de trui van kampioen van België bij de elite zonder contract. Dat gaf trouwens een speciaal gevoel. Het was echt een eer om die trui te mogen dragen. Ik denk dat het bijna onmogelijk was om beter te doen. Alles kan natuurlijk beter, maar ik ben al heel blij met wat ik dit jaar gepresteerd heb."

Wat was je mooiste overwinning in 2013?
"Ze zijn allemaal mooi. Als ik er toch een moet uitpikken, dan is het de tweede in de Ronde van Bretagne in april. Ik had al een zege geboekt in de spurt met een klein groepje, maar de tweede kwam er na een massaspurt en ik droeg ook de groene puntentrui. Het is altijd speciaal om een massaspurt te winnen. Die dag was ik echt heel blij."

« EEN MASSASPURT WINNEN IS EEN KUNST »

Wat verkies je: alleen aankomen of een massaspurt naar je hand zetten?
"Als je alleen aankomt, dan heb je alle tijd om van je overwinning te genieten, maar ik win toch liever in een massaspurt. Een massaspurt geeft zoveel adrenaline, dat is echt iets anders dan in je eentje finishen. Bovendien is het echt een kunst. Je moet je goed positioneren, het goede wiel en het goede traject kiezen enz."

Ben je in een spurt al eens bang geweest?
"Nee, je mag er vooral niet over nadenken. Je moet je verstand op nul zetten. Wie schrik heeft, twijfelt en neemt niet de beste beslissingen. Als spurter mag je niet bang zijn, maar je mag ook geen risico's nemen en het hele peloton doen vallen. Je moet redelijk blijven."

« NIET ONTGOOCHELD NA HET BELGISCH KAMPIOENSCHAP »

De voorbije weken behaalde je veel ereplaatsen, maar geen overwinningen. Begint de vermoeidheid toe te slaan?
"Ik begin inderdaad te voelen dat ik al lang bezig ben. In 2013 tel ik al meer dan 90 koersdagen. Bovendien was ik de voorbije weken een beetje ziek. Ondanks alles blijf ik goed presteren. Ik eindigde telkens in de top tien, dus ik ben niet ontgoocheld. Ik rijd al twee seizoenen lang aan honderd procent. Het is normaal dat zich dat op een bepaald ogenblik laat gevoelen."

Je sprak over teleurstelling. Was je ontgoocheld dat je je Belgische titel niet kon verlengen?
"Niet echt. Het parcours was op mijn maat gesneden, maar de beste heeft die dag gewonnen. Ik voelde me goed, maar Baugnies was gewoonweg de sterkste. Ook had ik de driekleur al een seizoen gedragen. Ik was dus helemaal niet teleurgesteld.

Heb je in 2013 nog doelen?
"Ik start nog in Binche-Chimay-Binche, in de profkermiskoers in Zwevezele en in Putte-Kapellen. Ik hoop me nog te kunnen tonen, mooie resultaten te behalen en waarom niet nog een zege aan mijn palmares toe te voegen."

« SPURTER-KOPMAN »

Het schijnt dat je binnenkort een profcontract zult tekenen voor het seizoen 2014?
"Dat is juist. Mijn besluit staat vast. Ik heb de verschillende aanbiedingen bekeken en ik kan zeggen dat ik een van de komende dagen bij Roubaix-Lille Métropole zal tekenen. Ik heb al een tijdje contact met de ploegleiding en ik heb eindelijk een beslissing genomen. Ik had ook voorstellen van Belgische ploegen ontvangen, maar niet om prof te worden. Ik denk dat ik dat contract verdien. Ik heb twee uitstekende siezoenen achter de rug. Met al die profploegen die verdwijnen, kon ik zo'n kans echt niet laten voorbijgaan."

Wat zal je rol in het team zijn?
"Ik zal spurter-kopman zijn. Ik heb al met de ploegleiding gesproken en ik zal mijn seizoen starten in de Ster van Bessèges. De rest van mijn programma moet nog opgemaakt worden, maar ik hoop ook nog in België te kunnen rijden en meerdere mooie zeges te boeken in 2014."

Foto: www.directvelo.com
 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Timothy DUPONT