Mathias Ballet proeft de zoete smaak van de overwinning

Winnen is altijd leuk. De zege smaakt bovendien extra zoet als het al jaren geleden is dat een wielrenner een wedstrijd won. Het overkwam Mathias Ballet afgelopen zaterdag. Hij won in Horebeke de sprint van een klein groepje en mocht voor het eerst sinds augustus 2011 de handen in de lucht gooien. Voor de Nazarethenaar was het de bekroning van een sterke periode. Zo reed hij een verdienstelijke Tweedaagse van de Gaverstreek en eindigde hij als zesde in de openingsetappe van de Vredeskoers. www.directvelo.be had een gesprek met de revelatie van FCP-Glascentra-Tops Antiek.

Met onder meer David Desmecht, Joeri Calleeuw en Stijn Minne stond er in Horebeke wel wat mooi volk aan de start. “De wedstrijd werd verreden op een zware omloop die mij wel ligt”, vertelt een enthousiaste Ballet. “We reden tien rondes van elf kilometer waarbij we telkens over een deel van de befaamde Haaghoek moesten. Er zat ook elke ronde een helling van een tweetal kilometer in.” Het was dus een taaie, Vlaamse beproeving die de renners zaterdag te wachten stond. “In de slotronde kon ik solo naar een groepje van vier renners rijden. Ondanks wat schermutselingen in de slotfase, werd het een sprintje waarin ik het haalde”, aldus overwinnaar Mathias Ballet die Michiel Dieleman en Michael Cools vooraf ging.

Zoals reeds vermeld was het lang geleden dat de geboren Gentenaar het zegegebaar kon maken. “Daarom deed het dubbel zoveel deugd. Deze winter begon ik intensiever te trainen met een goede basisvorm als resultaat. Na een zeer constant jaar en enkele dichte ereplaatsen, kon ik eindelijk zegevieren. Het is voor mij een grote opluchting dat de nul van het bord is geveegd”,  geeft Ballet toe. Hij eindigde eerder dit jaar zeven keer in de top vijf. Ook afgelopen zondag in Bottelare reed hij weer sterk met een vierde plaats als eindverdict.

Uitblinker in Vredeskoers

Het opvallendste resultaat van het jaar behaalde Ballet echter in de befaamde Vredeskoers in Tsjechië. In Rymarov sprintte hij naar een zesde plaats. “De wedstrijd was een groot vraagteken aangezien dit niveau nieuw was voor mij. Hoewel ik op dreef was, had ik de zesde plaats niet echt zien aankomen.” Het toont aan dat Ballet inhoud heeft. In het eindklassement strandde de student ergotherapie op een 28ste plek. Hij reed in die wedstrijd trouwens niet in het truitje van zijn huidige ploeg. “Ik werd gecontacteerd door een renner van CT-2020 met de vraag om mee te gaan als gastrenner. Omwille van de examenperiode vonden ze geen zes beschikbare renners”, verklaart Ballet. “Ik twijfelde geen seconde om mee te gaan. Samen met Mathias De Witte, die ook meetrok als gastrenner, was het een leuke ervaring en ik dank de ploegleider van CT-2020 Rik de Rijcke dan ook voor de uitnodiging. Ik ben natuurlijk ook blij dat ik de kans kreeg van onze voorzitter Jaak Van Mingeroet en ploegleider Gino Pieters om dit mee te maken.”

Van examens weet de snelle man zelf ook alles. De hogeschoolstudent begint rond deze tijd met zijn eerste examen. “Het is jammer dat het weer zover is, want  ik heb de laatste weken minder kunnen trainen. Ik probeer dat te compenseren door veel wedstrijden te rijden. Mijn eerstvolgende interclub is allicht de grote prijs Geluwe. Verderop de kalender staat ook Dwars door de Vlaamse Ardennen met stip aangeduid.” De Oost-Vlaming toonde zich dus al enkele keren een renner met een sprint in huis. “Ik boet weinig aan snelheid in na een zware wedstrijd”, gaat hij verder. “Het zijn vooral de sprinten op kracht die mij liggen, al vind ik mezelf meer een allround-type. Ik kan ook goed over de kasseien en de Vlaamse hellingen liggen mij ook wel. Met mijn 75 kilo kan je me moeilijk een echte pocketklimmer noemen, al bewees ik in de Vredeskoers wel dat ik een lange beklimming over geraak. Mijn favoriete werk vind ik op de zware, selectieve omlopen.”

Een stapje hogerop

Al dat goede rond Mathias Ballet heeft natuurlijk ook gezorgd voor de interesse van andere belofteteams. FCP-Glascentra-Tops Antiek rijdt een mooi gevuld programma, maar staat bijvoorbeeld niet aan de start van de topcompetitiewedstrijden. “Ik ben blij met alle kansen die ik heb gekregen bij FCP-Glascentra-Tops Antiek en ben hen daar ook dankbaar voor. Ik hoop echter volgend jaar een stapje vooruit te zetten naar een ploeg waar ik een uitgebreider programma kan rijden zodat ik mijn eigen mogelijkheden verder kan aftasten en beter kan worden”, vindt ook Ballet. We zijn benieuwd naar wat de sympathieke Oost-Vlaming de komende weken nog in petto heeft.

Foto: Jean Bollaerts
 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Mathias BALLET